למה כדאי וצריך לנקות את הפאנלים הסולארים?

האם באמת צריך לנקות את הפאנלים הסולארים וכמה בכלל מרוויחים ממערכת נקייה? מה קורה לפאנלים שאינם מתוחזקים כראוי? והאם הנזק בא לידי ביטוי רק בפגיעה בהכנסה?

 - clean dirty solar roof

 

התופעה הישראלית הולכת ומתרחבת: יותר ויותר ישראלים מנצלים את היתרון בארץ שטופת שמש ומתקינים פאנלים סולאריים. השיקולים ברורים: עלות התקנת המערכת מכסה את העלויות תוך כמה שנים, והלקוחות המרוצים מרוויחים הכנסה פאסיבית לתקופה של 25 שנה ומועילים לסביבה.

אבל, בעוד התחום הולך ומתרחב בישראל, נראה שנזנח בצד אחד הנושאים החשובים הנוגעים למערכות הללו: התחזוקה והנקיון. בצד התשואות הגבוהות שבעלי הפאנלים הסולאריים מקווים להן, חשוב וצריך להדגיש שיעילות הפאנלים תלויה בתחזוקה ובנקיון שלהם. אחרי הכל, מדובר בהשקעה לא קטנה ושמירה על המערכת ברמת תפקוד גבוהה היא הכרחית על מנת להרוויח בהתאם למודל הפיננסי שתוכנן מראש.

למה לא לסמוך על הגשם?

אחד המיתוסים (שכדאי לנפץ!) הוא שהגשם יעשה את שלו, והפאנלים יתנקו מעונה לעונה.
למה בעצם זה לא עובד כך?
קודם כל, בישראל הגשם הוא לא תדיר מספיק על מנת לנקות את הפאנלים באופן יסודי ותקופתי. בנוסף, גשם יכול להוריד רק אבק דק - אך לא אבק גס, חול, אבקנים, לשלשת יונים ולכלוך גס יותר שמתגבש בתקופות היובש על הפאנלים.
גשם רק יכול להפוך את אלו לבוץ, ולהחמיר את המצב. תוסיפו לכל זה את הזווית היחסית שטוחה שבה מתקינים את הפאנלים (בעיקר במערכות ביתיות), שרק מוסיפה להצטברות הלכלוך - והמסקנה ברורה: גשם פשוט לא מספיק.  - מערכת מסחרית מלוכלכת

אבק, לחות ושאר לכלוכים

בישראל לא חסרים גורמים טבעיים שיגרמו ללכלוך כבד שיצטבר על הפאנלים: אבק, פיח, וחול בעל גרגרים כבדים (בעיקר באזורים הקרובים לשטחי חקלאות). כל אלו שוקעים באוויר מסביבנו ו״מתיישבים״ לנו על הפאנלים. וזה עוד לא הכל: כמעט בכל אזור בישראל מצטברת בלילה לחות (טל) - אדים שמתעבים והופכים לטיפות, וככל שהמשטח ישר וחלק יותר - הוא יצבור יותר לחות.
הלחות המצטברת הזו מצטרפת לכל אלו שהזכרנו קודם - ויוצרת בוץ כבד, ממש כמו בצק או מלט, שרוח או גשם לא יכולים להוריד. הלחות בלילה הבא הופכת את העיסה לדביקה, והיא מושכת עוד אבק, אבקנים וחול - ועוזרת ללכלוך להתפשט. בקיצור - הלכלוך הזה כאן כדי להישאר, אלא אם תדאגו לנקות אותו!  - פאנלים מלוכלכים מאוד

התחממות יתר

אז מה קצת (או הרבה) לכלוך בעצם יכול לעשות לפאנלים?
היעילות של הפאנלים תלויה במידת החשיפה שלהם לשמש - ולכלוך פשוט מוריד את יעילות החשיפה. אבל זו לא הבעיה היחידה, יש בעיה חמורה הרבה יותר: לכלוך קבוע גורם ליצירת ״נקודות חמות״ (hot spots) על הפאנלים - ואלו גורמים להתחממות יתר של המערכת. איך זה קורה? ברגע שלכלוך מצטבר על חלק אחד בפאנל הסולארי, אור השמש לא מגיע לתא הפוטואלקטרי שמתחתיו - והוא עובד בצורה חלקית ולא כפי שהוא אמור לעבוד. העומס על שאר התאים המחוברים אליו עולה - והמערכת כולה מתחממת. העבודה החלקית של התא גורמת לו להתנגד למעבר הזרם דרכו, מה שגורם לבלאי מואץ של התא והחומרים סביבו - ובסופו של דבר, הוא יפסיק לעבוד. 

יעילות מערכת שאינה מתוחזקת באופן קבוע יכולה לרדת בכ-30%, ולייצר חשמל באופן לא עקבי ורציף.

לא רק שיעילות המערכת יורדת ברגע שהיא מתחממת, יותר מכך - התחממות יתר לאורך זמן יכולה לגרום להפסקת עבודה של המערכת כולה. וכמובן נזקים שלא מכוסים במסגרת אחריות היצרן.

מחפש ציוד שטיפה איכותי למערכת הסולארית - לחץ כאן.

 - אזורי חום בפאנל סולארי מלוכלך

אז איך נפטרים מהלכלוך?

אין ספק שכישראלים אנחנו מחפשים את הפתרון המהיר: אפשר לעלות לגג עם סמרטוט וצינור, ולחשוב שפתרתם את הבעיה.
אך בפועל שטיפה ללא ידע וציוד מתאים יכולה לגרום לנזקים כבדים למערכת.

נזקים אלו אולי לא נראים בהתחלה, אך לאורך זמן פוגעים ביעילות ובפאנלים בצורה דרמטית.
למה לא כדאי?

  • מי ברז מכילים ריכוז גבוה של מינרלים, סביב 500 ppm. הוראות יצרני הפאנלים היא לשטוף במים בעלי ריכוז מינרלים נמוך יותר ממה שמכילים מי הברז בישראל שטיפה במי ברז יכולה לגרום להצטברות אבנית על הפאנלים ולהרוס את שכבת הציפוי שלהם.
  • לאחר השטיפה במים, רבים מהמשתמשים מנגבים את הפאנלים במגב - מגב גומי פשוט שורט את ציפוי ה-ARC של הפאנלים, ושוב - הציפוי נהרס וגורם לנזק לפאנל.
  • שימוש בחומרי ניקוי ביתיים – הינו אסור בהחלט ואינו מאושר ע"י יצרני הפאנלים. בנוסף הם עלולים להשאיר משקעים דביקים שמושכים לכלוך ואבק ומחמירים את מצב התחזוקה של המערכת.  - פאנל-עם-אבנית

איך מנקים נכון את המערכת הסולארית?

על מנת לשמור על תחזוקה נכונה לאורך זמן, כדאי ורצוי לעשות את זה בצורה שלא תפגע במערכת - ותשמור על היעילות שלה לאורך זמן:

  • שימוש במים רכים - שימנעו הצטברות אבנית
  • ניקוי במים בלבד וללא חומרי ניקוי
  • שימוש במברשות מותאמות (ובשום פנים לא במגבים!) - בעלות סיבים רכים שאינם שורטים את שכבת ה-ARC המצפה את הפאנלים.

קיימים כל מיני סוגים של מברשות בשוק, אך כדאי לשים לב שהמברשת מותאמת לניקוי פאנלים.  - Green Brush Solar Panels

פתרון כחול לבן

Green Brush מציעה את כל הפתרונות לניקוי תקני של מערכות סולאריות מכל הגדלים.

המברשת הייחודית של Green Brush פשוטה מאוד לתפעול: ניתן לחבר אותה לצינור המים הביתי בקלות רבה, המים יוצאים מתוך סיבי המברשת ומנקים את הפאנל היטב, ללא צורך בשפשוף, וכמובן שהסיבים רכים ואינם שורטים את הציפוי. המברשת מצוידת בידית טלסקופית באורכים שונים שאינה מצריכה שכיבה או התכופפות ושומרת גם על בטיחותכם בזמן הנקיון.
הערכות של Green Brush כוללות מרכך מים שמאפשר לנקות עם מים מטופלים וללא אבנית בדיוק בהתאם לתקן.

חברות התקנה סולאריות רבות בישראל מעניקות כיום ללקוחותיהם את ערכת Solar Home של גרין בראש כחלק מהעסקה הכוללת על המערכת, אם אתה עומד לפני התקנה של מערכת אל תשכח לוודא שתקבל גם אתה את הערכה עם המערכת.

לקוחות סולאראדג360 נהנים מהטבה בלעדית - לחצו עכשיו

 - solar home full

לצפייה בציוד האיכותי ביותר לשטיפה של מערכות סולאריות:

לבעלי מערכות ביתיות

לבעלי מערכות מסחריות