כמה פעמים בשנה צריך לשטוף את המערכת הסולארית כדי לקבל את התפוקה המובטחת?

ידוע שמתחזוקה נכונה של המערכת הסולארית אפשר להרוויח עד 30% יותר תפוקה, אך כמה פעמים בשנה מספיק לשטוף? האם שוטפים רק בחודשי הקיץ או גם בחורף? וכמה כסף בסופו של דבר מרוויחים מכך?

 - clean solar panels

 

לא משנה מה הסיבה שבגללה התקנתם מערכת סולארית בארץ שטופת שמש כמו שלנו: לשמור על איכות הסביבה ולקדם אנרגיה ירוקה, לקזז מחשבון החשמל או כי ההשקעה נראתה לכם כדאית כלכלית. תחזוקת המערכת היא פקטור מאוד חשוב ביעילות שלה לאורך השנים שלה - וזה נוגע לכל מי שיש לו מערכת סולארית על הגג.
כשהתקנתם את המערכת שלכם, כנראה ששמעתם את המשפט ״אה, מספיק פעמיים בשנה לעלות לגג ולתת שטיפה ואתם מסודרים!״ או יותר גרוע - ״מספיק לשטוף פעם בשנה או שנתיים״.

חוזה תחזוקה סולארי סטנדרטי

חוזים סטנדרטיים של חברות שנותנות שירותי תחזוקה עומדים על לפחות 6 שטיפות בשנה.
בעלי מערכות סולאריות גדולות שחשוב להם להקפיד על תחזוקה שוטפת, דואגים לנקות את הפאנלים בין 6 ל 8 פעמים בשנה. מזג האוויר בארץ, האבק, החול, האבקנים - כל אלו מורידים משמעותית את התפוקה, וחברות מסחריות כבר יודעות את זה ומקפידות לשמור על ההשקעה שלהם במצב טוב ובתפוקה מלאה ככל האפשר.
יותר מזה: תחזוקה לקויה של המערכת גורמת לנזק ארוך טווח - ולעיתים גם לנזק בלתי הפיך.

 - מערכת מסחרית מלוכלכת

המערכת מתלכלכת מיום ליום

ואם החברות המסחריות דואגות להשקעה שלהם - למה שלא תדאגו גם אתם לתפוקה מלאה של המערכת שלכם?
כל שטיפה למעשה מחזירה את המערכת ל-100 אחוזי תפוקה. כל יום שעובר לאחר השטיפה מוריד את התפוקה של המערכת. זה כמובן תלוי באזור בו אתם נמצאים, אבל ברוב חלקי הארץ, בהם יש אבק וחול - הירידה מתקרבת לכחצי אחוז ביום. הירידה ממשיכה עד לרמה בה המערכת מגיעה לירידה של כ-30 אחוזים ביעילות.  - תפוקת מערכת סולארית נקייה

אז כמה פעמים באמת צריך לשטוף את המערכת בכל שנה?

תלמדו מהמקצוענים: 6 שטיפות בשנה יביאו אתכם ליעילות ותשואה מצוינים.
אם לא תשטפו כלל, ההפסד שלכם מהמערכת יכול להגיע ל-30% בשנה, ויותר חמור - לנזק בלתי הפיך.
עונת השטיפות מתחילה בדרך כלל באמצע חודש מרץ (תלוי בגשמים) ומסתיימת אי שם בסתיו לקראת חודש נובמבר. אם מקפידים על 6 שטיפות בשנה מצליחים לעמוד בקצב האקלים הישראלי: האבק, סופות החול, האבקנים והגשם הבוצי, שמלכלכים את הפאנלים באופן תדיר. ההבדל בין 2 שטיפות ל-6 הוא משמעותי: כ-15% הפסד תשואה.

לציוד שטיפה איכותי למערכת הסולארית - לחץ כאן.

 - כמה מפסידה מערכת סולארית שאינה נקייה

מערכת סולארית ביתית

אם יש לכם מערכת ביתית (20 קילוואט), בתעריף האחרון של 48 אג' לקוט"ש שימו לב:
אם לא תשטפו כלל, ההפסד שלכם יכול להגיע ל- 3,900 ש״ח בממוצע בשנה. סכום גבוה לכל הדעות, שמהווה כ-30% מהתפוקה של מערכת מתוחזקת ונקיה שנשטפת 6 פעמים בשנה.
ההשקעה בנקיון איננה גבוהה והיא בהחלט שווה את ההפרש, במיוחד אם מסתכלים על התמונה הגדולה:
ב-25 שנים של שימוש במערכת, ההפסד יכול להגיע ל-100,000 ש״ח אם לא מנקים כלל - וזה אם מדובר בתעריף 48 אג' לקוט"ש. אם מדובר בתעריף ישן יותר - ההפסד גדול הרבה יותר.

מערכת סולארית מסחרית

אם יש לכם מערכת מסחרית בהספק של 145 קילוואט (על הרפת, המפעל או המחסן), בתעריף האחרון של 45 אג' לקוט"ש שימו לב לנתונים הללו - כי במערכות גדולות זה אפילו הופך להיות משמעותי הרבה יותר:
בלי שטיפות מערכת כזו תפסיד כ-27,000 ש"ח בשנה - אבל אז תצטרכו לקחת בחשבון שתגרמו גם נזק בלתי הפיך למערכת, ולמעשה, מדובר בהפסד גדול יותר.
בשש שטיפות שנתיות תעלו את תפוקת המערכת שלכם בכ-15% לעומת רק 2 שטיפות בשנה - נשמע לא מעט, לא?...
במבט לאורך חיי המערכת כולה - 25 שנה - ההפרש יהיה 325,000 ש"ח, וזה כבר מספר שאי אפשר להתעלם ממנו.
כמובן, גם כאן התעריף משחק תפקיד חשוב - החישוב הוא לתעריף של 45 אג' לקוט"ש. אם במקרה אתם על תעריף ישן - ההפסד יהיה גדול הרבה יותר.

המודל הכלכלי והחזר ההשקעה

למעשה, החישוב שעשיתם כשהתקנתם את המערכת - משתנה עם רמת התחזוקה שלכם. בוודאי עשיתם את החישוב על החזר ההשקעה: מערכת מסחרית ממוצעת מחזירה את ההשקעה עליה לאחר כ-6 שנים ואפילו פחות - אבל זה רק בתנאי שאתם מתחזקים אותה באופן קבוע, לא גורמים לנזקים לפאנלים ושומרים על מצב תפעולי נאות.
על הנזקים והסיבות להם תוכלו לקרוא כאן, אבל בינתיים תקשיבו לנתון הזה: תקופת החזר ההשקעה על מערכת לא מתוחזקת יכול לגדול ל-9 שנים - הבדל משמעותי מהחישוב המקורי שעשיתם כשהחלטתם להתקין את המערכת.

ההשקעה הבטוחה ביותר בשוק

אלון גבע, שהחליט על התקנת מערכת ביתית, הוא סוחר ותיק בשוק ההון. לפני התקנת המערכת הוא בחן את כל היבטי ההשקעה עליה - והתחזוקה היא חלק מרכזי בשמירה על ההשקעה שלו:
"אם הייתם יודעים על מניה שעומדת לעלות ב 30% הייתם משקיעים בה? אז הנה הטיפ - שמרו על המערכת שלכם נקייה, אלו ה 30% הקלים ביותר שתמצאו בשוק."

אסור להשפריץ מים ולנגב עם מגב

גם רועי בר טוב, בעל חברת תחזוקה ומומחה בתחום, מספר על הנסיון שלו - ושל הלקוחות שלו: "אנשים לפעמים לא מודעים עד כמה חשוב לשטוף בתדירות הנכונה ועם ציוד תקני. אני נתקל בבעלי מערכות שחושבים שלהשפריץ מים על הפאנלים כמה פעמיים בשנה זה עושה את העבודה - ובעצם לא מבינים את הנזק שהם עלולים לגרום למערכת, בלי קשר להפסד ישיר של כסף."
בעל מערכת אמר לי "לא ניקיתי ובדקתי את התפוקה בארבעת החודשים האחרונים ואין אצלי ירידה, התפוקה בגדול יציבה" אמרתי לו - אבל אנחנו בקיץ עכשיו והמערכת שלך אמורה להיות בתפוקה יותר מכפולה מאשר בחורף!

.  - Green Brush Solar Panels

שומרים על המערכת ומרוויחים יותר

בעלי מערכות סולאריות שרוצים לשמור על ההשקעה שלהם מקפידים לשמור על המערכת הסולארית מתוחזקת ונקייה בעזרת ציוד תקני המיועד לפאנלים סולאריים, כך הם משיגים 2 מטרות חשובות, גם התפוקות וההכנסות נשארות גבוהות, וגם המערכת מתוחזקת בהתאם להנחיות היצרן ובכך נשארת במסגרת האחריות ששוויה גבוה מאוד.

 

קיימים מספר פתרונות לשטיפה ותחזוקה נכונה של המערכת בהתאם להנחיות בשביל לעלות את התפוקה וכמובן לשמור על אחריות יצרן הפאנלים על המערכת, להתייעצות עם נציג מומחה בתחום ניתן להשאיר פרטים: