אבנית על הפאנלים הסולארים? זהירות, נזק בלתי הפיך

יש לכם פאנלים סולאריים ואתם שוטפים אותם במים מהצינור?

שימו לב: קרוב לוודאי שאתם גורמים לנזק בלתי הפיך שיוריד את כמות ההכנסות מהמערכת הסולארית שלכם לטווח הקצר ואף יקצר את חיי המדף שלה. כל מה שצריך לדעת על היווצרות אבנית בפאנלים הסולאריים ועל הדרכים לשמור על המערכת הסולארית הביתית שלכם.

 - אבנית על פאנלים סולאריים

 

ירון, תושב באר שבע, התקין מערכת סולארית מתקדמת בשנת 2013. לפני הקנייה הוא ערך סקר שוק וחיפש חברה אמינה וטובה, ואכן בהתחלה הוא היה מרוצה. ירון אמנם ידע שעליו לדאוג לניקוי הפאנלים הסולאריים – אבל הוא העדיף לעשות את העבודה בעצמו. הוא לא התעצל, עלה לגג ושטף את המערכת אחת לחודש. בהתחלה, הוא ראה זיופים בכמות החשמל שהמערכת מפיקה אבל הוא לא הבין למה זה קורה. שנתיים לאחר מכן הוא הזמין את הספק שהתקין לו את המערכת והתלונן בפניו. כך הוא גילה, שהוא עצמו גורם נזק לפאנלים, בגלל אבנית שהצטברה עליהם, מהשטיפה במים לא מטופלים.

הסכנה שבניקוי הפאנלים במי ברז

נפתח בעובדה חשובה. בכל מדינה קיים הרכב שונה למים, ובמדינת ישראל, לרוב, המים הם קשים ומלאים באבנית. אגב, גם במקומות שבהם המים נחשבים לטובים לשתייה – הם בדרך כלל לא יתאימו לשטיפת הפאנלים הסולריים. על פי הגדרות היצרן את הפאנלים הסולריים יש לשטוף עם מים המכילים פחות מ-40PPM, כשבפועל – ברוב יישובי הארץ יש 300PPM ויותר.

 - אבנית עקב מתזים על פאנלים סולאריים

איך האבנית נוצרת על גבי הפאנלים הסולארים?

אותה אבנית שהמים מכילים היא למעשה קלציום ומגנזיום. החומרים הללו מתקשים ונדבקים לפאנל, כבר מהשטיפה הראשונה. מובן שבהתחלה מדובר בשכבה דקה, שאי אפשר בהכרח להבחין בה בעין, אבל היא שם והיא מזיקה. הבעיה אפילו מחמירה יותר כשמדובר בשעה חמה, ואז המים מתאדים ומתייבשים מהר, והאבנית שוקעת על הפאנל.  - מערכת סולארית הרוסה מאבנית

אוקיי, להשתמש במים רגילים זה בעייתי, אבל מה לגבי ניקוי עם מגב או סמרטוט שיסירו את האבנית?

חשוב שתדעו ותפנימו: השימוש במגב על הפנלים מזיק. מגב שיש בו אפילו מעט בלאי ישרוט את הפאנל בשריטות קטנות ויגרום למיקרו סדקים. גם הניקוי עם סמרטוט קשה ומייגע, וכדי להגיע לכל מקום תצטרכו לדרוך על הפאנלים – מה שעלול לשבור או לסדוק אותם.

לציוד שטיפה איכותי למערכת הסולארית - לחץ כאן.

 - מערכת סולארית הרוסה מאבנית

למה ניקוי במים לא מטופלים גורם לכם להפסד מטורף של כסף

פאנל מלוכלך מביא לירידה בתפוקה

נעצור שנייה עם הפרקטיקה ונסביר את ההיגיון: ברגע שיש על הפאנל אבנית - יש ירידה בתפוקה, כלומר: פחות כסף. בטווח הקצר זה אולי נשמע לא נורא – אבל זה למעשה משפיע על כל המודל הכלכלי של המערכת הסולארית שלכם. במילים אחרות: זה הופך את ההשקעה שלכם ללא משתלמת!

פגיעה במודל הכלכלי

נסביר, אם קניתם את המערכת במחשבה שבמשך 7 שנים תחזירו את העלות שלה, ומהשנה ה-8 תתחילו להרוויח, כשיש לכם אבנית על הפאנלים הסולאריים, התפוקה יורדת, ואז אתם מוצאים את עצמכם מחזירים את הרווח במשך 10 או אפילו 11 שנים ושנות הרווח שלכם מצטמצמות. אבל רגע! זה עוד לא הכל.

קיצור של שנים בחיי המערכת

כשקניתם את המערכת בוודאי אמרתם לעצמכם: זו השקעה לא קטנה, אבל מדובר במערכת שמחזיקה 25 שנה! כשהמערכת נפגעת מאבנית – החיים שלה מתקצרים, והיא תיהרס הרבה לפני שיעברו 25 שנה. נוסיף גם שאחריות היצרן שלכם מותנית בכך שתתחזקו אותה בצורה נאותה – היא לא מכסה את הפגיעה שנוצרה מהאבנית (כשיש בעיה בפאנל היצרן שולח את הפאנל למעבדה, ברגע שמזהים במעבדה שאריות אבנית או שריטות, אפילו קטנטנות – האחריות מבוטלת).
בקיצור, כשאתם משתמשים במים מברז לניקוי הפאנלים הסולאריים שלכם – אתם מכניסים גול עצמי, וזה עולה לכם לא מעט כסף.

 - Green Brush Solar Panels

אז מה עושים אם נוצרה אבנית על הפאנלים הסולארים?

 הנה כמה טיפים חשובים:

• קודם כל – אל תנסו להסיר את האבנית, ואל תשתמשו בשום אופן בכימיקלים או נוזלי ניקוי שמסירים אבנית. חומרים כאלה יפגעו בשכבת ה- ARC , יורידו את התפוקה ויקצרו את אורך החיים של המערכת.
• אל תנסו בשום אופן לקרצף את הפאנל ולהסיר את האבנית על ידי גירוד. זה ייצור נזק משמעותי לפאנל וישרוט אותו.
• פתרון אפשרי, אך לא זול – הוא החלפה של הפאנל. מדובר בעלות שלא תוכננה במקור, ותוסיף לכם עוד כסף להשקעה במערכת. לקבלת הצעת מחיר להחלפת פאנלים לחצו כאן.

פתרונות עבר שהוכחו כלא יעילים

בעבר, בהיעדר פתרון, חלק מהאנשים היו שוטפים את הפאנלים עם הטל היורד בבוקר. הפתרון אינו יעיל כי לא מדובר בכמות מים מספקת כדי באמת לנקות את הפאנלים מכל האבק והלכלוך שהצטברו עליהם.

פילטרים ביתיים שנועדו להגן על מכשירי חשמל בבית אינם פתרון שמתאים לניקוי פאנלים סולארים, הם יעילים במקרים בהם יש מים עומדים, אך במקרה שהמים משמשים לניקוי הפאנלים לא רק שהאבנית תשקע על הפאנלים אלא גם המלחים שבחומר הפעיל שבפילטר ישקעו על הפאנל.

שיטה נוספת שהיתה נהוגה לפני מעל עשור היא אוסמוזה הפוכה, השיטה הנפוצה לניקוי חלונות ראווה וגורדי שחקים. במקרה של פאנלים סולאריים זוהי דרך לא מתאימה - בתהליך האוסמוזה ההפוכה אמנם המים מתנקים מאבנית, אבל הם הופכים לחומציים מאוד, ולכן פוגעים בתשתית ובאלומיניום של הפאנלים. בנוסף, תהליך האוסמוזה הוא מאוד בזבזני, מעל 60% מהמים נשפכים ללא שימוש. כיום, אין חברות שטיפה שמשתמשות בשיטה הזאת.

 - שטיפה עם מרכך מים של גרין בראש

הפתרון האולטימטיבי: מים מרוככים - שוטפים בהתאם להנחיות היצרן ולא מאפשרים הצטברות אבנית

ישנם סוגים רבים של מרככי מים בשוק באיכויות שונות, בניקיון של פאנלים חשוב מאוד להקפיד להשתמש במרככי מים ייעודיים לשטיפה של מערכות סולאריות, הריכוך מוציא מהמים לחלוטין את האבנית ולא מעלה להם את רמת החומציות. הפתרון של Green Brush מותאם במיוחד למערכות המים בישראל והוא כולל גם מברשת ייעודית לפאנלים סולאריים, וגם מרככי מים ייעודיים לפאנלים סולאריים. Green Brush מציעה פתרונות גם למערכות סולאריות ביתיות וגם למערכות מסחריות גדולות.

זהו למעשה הפתרון האולטימטיבי, הוא חסכוני, שומר על המערכת והוא מומלץ על ידי ספקים רבים ומיושם על ידי כל חברות השטיפה המקצועיות בשוק הסולארי.

לרכישת ערכת Green Brush לניקוי בטוח ושמירה על הפאנלים, לחצו כאן

להתייעצות עם נציג מומחה בתחום ניתן להשאיר פרטים: